hétfő, október 26, 2009

MÖSZ közlemény Baghlanból

A magyarok által épített legnagyobb intézmény készült el Afganisztánban

2009. október 26. Pul-i-Khumri, Afganisztán. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által felépített és a mai napon átadott épület nagymértékben hozzájárul a Baghlan Tartományi Fejlesztési Tanács (Provincial Development Council – PDC) szakszerű és hosszú távú munkájához.

Az épület átadásán részt vett többek között Lehel László Segélyszervezet igazgatója, Tölli István a Külügyminisztérium helyszínen dolgozó civil főképviselője, Szabó László ezredes a PRT parancsnoka, valamint Mohammad Akbar Barakzai Baghlan tartomány kormányzója.

„Az Ökumenikus Segélyszervezet civil szervezetként egyedülálló módon volt képes Európai Uniós forrásokat bevonva, több mint ötszörösére növelni az Önkormányzati Minisztérium 50 millió forintos támogatását. A kétszintes épület felépítésével és felszerelésével az afganisztáni magyar szerepvállalás legnagyobb infrastrukturális fejlesztése készült el, mely az egész tartomány fejlődését segíti elő. Az intézményben helyet kap egy 200 fős konferenciaterem, a tartomány fejlesztési adminisztrációját biztosító irodák, illetve egyéb kiszolgáló helyiségek. A Tartományi Fejlesztési Tanácsnak fontos feladata lesz ezt követően, hogy megfelelő szakértelemmel használja ki ezt a nem mindennapi lehetőséget.” – mondta Lehel László az ünnepélyes átadón.

A két szakaszból álló – az Önkormányzati Minisztérium és az Európai Unió által támogatott – helyi közigazgatás fejlesztési program összköltségvetése megközelíti
a 280 millió forintot.
A Segélyszervezet 2008-ban kezdte meg közigazgatás fejlesztési programját Baghlan tartományban. A most elkészült épület mellett, a program keretében három járásban (Dahan-e-Ghori, Tala-Wa-Barfak, Jelga) épített további önkormányzati épületeket, valamint 14 járásban szervezett képzéseket (menedzsment, IT, angol) és teljes irodai felszereléseket adott át.

Mint ismeretes az Ökumenikus Segélyszervezet 2001 óta dolgozik Afganisztánban. A legnagyobb magyar fejlesztési szerepvállalóként 2007 óta hajt végre fejlesztési és humanitárius programokat Baghlan tartományban az Európai Unió, a Magyar Külügyminisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a Japán állam támogatásával. A tartományban eddig végrehajtott oktatásfejlesztő (iskolák építése, felsőoktatás fejlesztése, felnőttképzés), munkahelyteremtő (téglagyár, mezőgazdasági- és szőnyegszövő tanfolyam, gyümölcsaszaló, asztalos műhely), vidékfejlesztő (törpe-vízerőművek, halgazdaság), valamint közigazgatás-fejlesztő programokat összértéke meghaladja a 700 millió forintot.

Amennyiben a sajtó munkatársai interjút szeretnének készíteni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyszínen tartozkodó igazgatójával, akkor a kontaktok megadásához kérem a 06-30/343-7664-es mobilszámon keressenek. A tervek szerint Lehel László október 28-án este érkezik haza, így az azt követő napokban lehetőség van személyes interjú készítésére is.

1 megjegyzés:

Gyöki írta...

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/merfoldko_a_kormanyzati_munka_tamogatasaban