hétfő, szeptember 14, 2009

Csapatkivonások - a kunduzi áldozatok

A német választásokhoz közeledve (szeptember 27.) Afganisztán egyre inkább kampánytéma lesz, lett. A témát - mivel nagykoalíció van - a két nagy párt óvatosan kerülgeti. De egy friss hír szerint German foreign minister wants Afghanistan pullout by 2013 azaz már nincs olyan messze. Kinek adnák a hatalmat, a ól képzett afgán rendőrségnek!!! Nem kommentálom. Németek 60 százaléka ellenzi már a missziót, gondolom ez tovább nőtt a kunduzi támadás hatására.

Pár nappal korábban jelent meg ez a hír Spanyolországból, Spain sets five-year target for Afghan withdrawal: Spanish Defense Minister Carme Chacon said on Wednesday that she hoped the country would be able to withdraw its troops from Afghanistan within five years.

Csak a tisztán látás végett Németország az egész északi régió meghatározó ereje, 3500-4000 katonával, két PRT-vel, két OMLT-vel, katonai helikopterekkel, felderítő repülőgépekkel. A norvég, a svéd és magyar PRT rájuk támaszkodik.

A spanyolok Badghis tartmányban vannak 800-1000 fővel. A nyugati régióból ez a legrosszabb, legsúlyosabb hely. Ők viszik a legtöbb támadást harcot. Badghis sok szempontból olyan mint Baghlan és Kunduz, pastun enklávékkal, erős tálib aktivitással. Egyszer már írtam erről.

Szóval ennek a két országnak a kivonása nagy érvágás lenne, és jelentős számú amerikai erőre lenne szükség a pótlásra (gondolom más nem jönne). Vagy jönnének a britek hollandok vissza (2004-ben már voltak itt) és az USA-é lenne egész kelet és dél.

A kunduzi légitámadásra még visszatérve elkészült az afgán kormány által kijelölt bizottság az áldozatokról szóló jelentéssel:
On Sunday, a commission set up by Afghan President Hamid Karzai said that a total of 30 civilians and 69 Taliban were killed in the airstrike. But Mohamadulla Batai of the commission added that the responsibility for the tragedy remained with the Taliban and defended the German officer who ordered the airstrike.

Mint korábban említettem, ez a légitámadás, nem az a légitámadás, mint ami korábban történt. 69 Talibán egyetlen találattal az elég komoly, ilyen siker azért kevés volt idáig. Ennyi tálibot szerintem az elmúlt fél év akcióiban nem sikerült megölnie a német hadseregnek. A 30 civil sok, sajnálatos, de hát háború van.

13 megjegyzés:

J. írta...

Üdv!

Tényleg nem jó hírek, de ha az aggódásnál járunk, az alábbi linket ajánlom figyelmedbe:

levin.senate.gov/newsroom/release.cfm?id=317685

Üdv.:

KJ

J. írta...

És még egy:

http://thecable.foreignpolicy.com/posts/2009/09/14/murtha_to_obama_no_more_troops

Üdv.:

KJ

Névtelen írta...

Mi az összefüggés az aggódás és a Levin speech között? Ez csupa jó hír.
wp

Névtelen írta...

J.

Ez megvan?
http://csis.org/publication/levin-plan
üdv
wp

J. írta...

Üdv!

Elolvastam,és csak azt tudom mondani, hogy Cordesman prof.-nak nagyon igaza van:

"What Senator Karl Levin proposed in his speech on September 11, 2009 is a narrow approach to the war that can only lose it. It is not a strategy, but rather an effort to avoid a commitment of more US troops and resources by rushing the development of Afghan forces as a substitute than can somehow solve all of the complex problems that are making us lose the war"

Amúgy nekem nem csak ez a problémám a dologgal. Amellett, hogy a javaslat teljesen irreális, jól mutatja, hogy a demokratáknál is erősen fogy a támogatottsága a háborúnak, nem csak a közvéleményben. A fő kérdés számomra, hogy az Obama-adminisztráció képes lesz-e ezen felülemelkedni és a Bush-adminisztrációhoz hasonlóan átverni egy olyan politikát, aminek a végeredménye nem fog teljes vereségnek tűnni. Jelen állás szerint nem vagyok ebben egyáltalán biztos. Te mit gondolsz?

Névtelen írta...

Hú nagy kérdés, ráadásul nem is követem a az amerikai belpolitikia tekervényeit a kérésben. De azaz érzésem (vagy csak optimistva vagyok) hogy az amerikai vezetés megfelelő érettséget fog mutatni a kétrdésben. Végül is erről szólt az elmúlt év, az afpak stratégia, a civilian surge ötlete, a poppy eradiction leállítása, stb.
Talán ezek cask olyan "szélsőséges" hangadók, akiknek a dfemokratákon belül nincs jelentős táboruk. Bush is átvészelt mindent, hiánba utálta mindenki és végigvitte a háborúját. Ezen alapiulva széles mozgásteret sejtek Obama mögött. Mindenki tudja, hogy nincs megoldás 1-2 éven belül és különben is az a Levin =túl azon, h egy szenátor?)
üdv
wp

J. írta...

Üdv ismét!

A gond az, hogy nincs egyedül:

http://www.nytimes.com/2009/09/11/world/asia/11military.html?ref=asia

Amellett, hogy a szenátor úr a védelmi bizottság vezetője a szenátusban, Nancy Pelosi, a képivselőház vezetője is egyetért vele. És azóta jött John Murtha, aki már Irakban is a háborúellenes szárny jeles alakja volt.

A közvéleménykutatásokban is a háború elfogadottsága nagyban visszaesett. Hogy a Washington Post-ot idézzem:

"Although the administration has said it needs 12 to 18 months to show that its strategy is working, recent opinion polls indicate that a growing number of Americans agree that the ground war may not be worth fighting."

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/09/07/AR2009090702403_pf.html

Véleményem szerint Obama másolta az iraki receptet, de probléma az, hogy a pártja is másolta a Bush érabeli viselkedését. A demokraták nem voltak hajlandók aktívan fellépni a háború ellen (nem vonták meg a finanszírozást), ugyanakkor a teljes retorikájuk erre épült.

Obama elnöknek, akinek a belpolitikája most eléggé kiélezett környezetben kellene, hogy érvényesüljön (egészségügy, gazdaság stb.), nehéz dolga lesz a pártjával. Nem tudom, hogy megengedheti-e magának adott körülmányek között, hogy ebben a kérdésben ne engedjen valamilyen módon a bal szárnynak. (Vagy a republikánusokkal kell dolgoznia ...)

Mindehhez hozzájárul persze, hogy az adminisztráció eddig képtelen volt megfogalamzni a közvélemény számára is érthetően, hogy mit is akarnak Afrganisztánban csinálni. Így hát nem csoda, hogy megindult egy eléggé kaotikus társadalmi vita arrül az OP-ED szekciókban, hogy mit is kellene tenni. Itt egy ijesztőbb példány:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/31/AR2009083102912.html

Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ki fog tartani a csapatlétszám emelése és a McChrystal tábornok mellett. De azért remélém, hogy talál majd vmi módot.

J. írta...

Még egy kis színest azért tennék végére:

"Obama Rejects Afghanistan-Vietnam Comparison"

http://www.nytimes.com/2009/09/15/world/asia/15policy.html?ref=world&pagewanted=print

Elhangzott a V-betűs szó. Afganisztán az új Irak.

Üdv.:

KJ

Névtelen írta...

Hasolítják ezt a Afganisztánt mindenhez, Irakhoz, Vietnámhoz, szovjet korszakhoz. Ha igen-nem között lehet választani, akkor mindegyik hülyeség. Párhuzamok akadnak, de a harc jellege, az újjáépíteni kívánt jellege, a nemzetközi környezet mind mind és és föld.
uff
Z

J. írta...

Persze, egyetértek.

Nem a párhuzam helyességét vagy helytelenségét akartam a poszttal hangsúlyozni, hanem azt, hogy az amerikai belpolitikában Afganisztán már nem az a háború, ami nyolc éve volt, hanem kezdi átvenni az iraki háború szerepét a közvélemény szemében.

Üdv.:

KJ

Névtelen írta...

Tegnap a kunduzi PRT táborától 16 km-re vívott két tűzharcban nyolc német katona sebesült meg és egy "Fuchs"-ot RPG-találat ért. Egy katona sérülése súlyos. Igényeltek CAS-t, de csak „Show of Force“ formájában kapták meg.

J. írta...

Helló!

Ez lehet, hogy érdekelni fog.

http://media.washingtonpost.com/wp-srv/politics/documents/Assessment_Redacted_092109.pdf?hpid=topnews

Üdv.:

KJ

Névtelen írta...

Köszi,

Ez nagyon hasznos volt.
wp