kedd, november 18, 2008

Lengyelek Afganisztánban

Egy barátom szemlézett nekem néhány az elmúlt napokban megjelent lengyel cikket Warsó Afganisztáni szerepvállalásáról. A források itt vannak, meg itt, meg itt, meg itt és végül itt:

Minden hasonló megmozdulást örömmel várok és köszönök.

1600 lengyel katona a hónaptól Afganisztán egyik legveszélyesebb közép-keleti tartományának, Ghazninak az ellenőrzését veszi át az amerikaiaktól, a katonák többsége a 12. Szczeczyni gépesített hadosztályhoz tartozik, viszont a lengyel GROM kommandósait is átvezénylik Kandahárból. Katonai források szerint a kontingens jelenlegi létszámánál minimum 300, ideális esetben 500 katonával többre lenne szükség a feladatok ellátására. A kontingens feladatai közé tartozik a Kandahárt Kabullal összekötő út 120 km-es szakaszának biztosítása és védelme. A kiküldött csapaterőt négy (egyes hírek szerint nyolc) MI-17 típusú szállítóhelikopter és négy MI-24 típusú harci helikopter segíti, melyekhez 60 lengyel gyártmányú „Rozsomák” (a csádi EUFOR misszióban is részt vevő típus) PSZH csatlakozik. A hatvan PSZH-ból 46 már a helyszínen van, számuk az év végére 70-re, következő év júniusára százra nő. Ellátásbeli nehézséget jelent, hogy az elkészült alvázakra a tornyot a kivitelező gyár nem képes felszerelni, így az alkatrész-utánpótlást Olaszországból és Franciaországból kívánják megoldani. Sajtóhírek szerint nem először fordul elő, hogy a gyár nem tudja teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségeit, azonban a következő évi költségvetésből már keretet kaptak.

A lengyel hadügyminiszter, Bogdan Klich további eszközbeszerzésekről beszélt október 31-én, nemhivatalos források még négy MI-17-ről illetve 12 MI-24-ről tudnak. A hadsereg bejelentette, hogy három, újonnan vásárolt helikopter már a következő év legelején megérkezik a tartományba, melyek száma a későbbiekben 11-re fog emelkedni. A pilóták tréningjét a Tátrában végzik.

Felvetődött az orosz típusok helyett Sikorsky–Black Hawk-ok vásárlása, illetve az Eurocopter és az olasz Augusta Westland is a látókörbe került.

A lengyel hadsereg az afgánoknak nagy mennyiségű lőszert ad el, melyek típusát azonban nem közölték. Valószínűleg elsősorban Kalasnyikovhoz, és RPG-hez (talán!)

150-175 millió PLZ (1 PLZ~70-71 HUF) értékben a hadsereg 12 UAV-t vásárol, melyek 300km-es hatótávban 10-12 órán keresztül tudnak feladatokat teljesíteni. A megrendelendő eszközök között Izrael Hermes 450, Searcher Mk II vagy Aerostar típusú UAV-i lehetnek

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó kis összefoglaló, de elég szomorú ezt olvasni, legalábbis olyan értelemben, hogy hol vagyunk mi még a lengyelektől?

Nekünk van már kint UAV-nk? Gondolom ha nem adnak róla infot, vagy kitérnek a válasz elől, akkor nincs. A lengyelek miért nem titkolják?
(Házőrző kutyát sem titkol el az ember, mert elrettentő erő. Feltéve ha van.)

Névtelen írta...

Majd küldök fotókat a cuccaikról. Csináltam párat, mert kirakták az Irakban használt felszerelést a Saski Ogródban. UAV-t is.
Pont a lengyelek afganisztáni dolgairól írok most, az interjúk alapján, amiket csináltam. A segédedet szívesen megismerném!
Üdv: MP

Névtelen írta...

Nincs kinnt UAV millió félrevezető cikk jelent meg a HM részéről. Ami azt sugallja van itt ilyesmi.

De NINCS !!!!!!!!!.
A lengyelek nagyon jó cuccokkal jöttek ki . UAV -ok updatelt AK -k .
Az amerikaiak is elismerően nyilatkoznak róluk. A különleges egységük a GROM is itt van (ami egyébként belügyi irányitás alatt áll Lengyel-o ban) Veszélyes srácok de a múltkor jót söröztünk a KAIA.n a cseh bárban. Ott láttam a cuccukat is HMMWV MRAP lengyel és amerikai zászló együtt stb

Üdv
Flasbang

Névtelen írta...

Érdekes volt olvasni, hogy a meglévő orosz helikopterek mellett felvetődött amerikai típus beszerzése. Odakint köztudott, hogy még a NATO is jobbnak ítéli a helyi viszonyok között az orosz helikoptereket.

A lengyelek felszerelése is arra enged következtetni, hogy követik az "új" amerikai "stratégiát", amely egyre nagyobb hagnsúlyt fektet a "biztonságra", amit a "megtisztítani" kifejezéssel lehet egyre inkább azonosítani. Az esetleges fejlemények - szerintem - kétségesek. Bár biztosan előítéleteim vannak a történelmi tapasztalatok tükrében!? :) Mindenesetre ilyen stratégia mellett egy PRT nehezen tudja betölteni eredeti rendeltetését! (?????)

Engem meglep, hogy a hsz-ban szereplő létszámhoz képest milyen magas a tervezett pc-tt járművek száma!

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

A PSZH-khoz kiegészítés:

"The main feature of the AMV is its modular design, which allows the incorporation of different turrets, weapons, sensors, or communications systems on the same carriage.
The Polish Army has ordered 313 AMVs with the Italian Oto Melara 30 mm turret and 377 AMVs in various other configurations to be delivered between 2004 and 2013."

(http://en.wikipedia.org/wiki/Rosomak)

smalladam írta...

a rozsomáknak utánanéztem én is. a postban lévő idézetben az szerepel, hogy lengyel gyártmány, de én azt olvastam, hogy finn, illetve a különféle verziókhoz gyártanak más országokban pl a lengyeleknek a tornyokat olasz cég gyártja.

amúgy valaki véletlenül nem tudja, hogy ennek a járgánynak milyen az értékelése az eddigi harctéri tapasztalatok alapján?

wape írta...

Hello Adam,

Ez finn Patria gyartmany, csak a lengyelek Rozomak neven rendszeresitettek. Itt van rola wikipedia, amit mar grabowski is idézett: http://en.wikipedia.org/wiki/XA-360
A finnek is csak 2004 óta használják.

Szerintem új darab, harcokban meg nem használtak, 2004-től kezdték rendszeresítész a lengyeleknél, nem hiszem hogy kivitték egyből Irakba.

Szerintem itt Magyarországon nincs olyan aki "olvas"-na ilyeneket. Vagy van, de nem olvassam a blogot :)

Ha olvasol Jane's Intelligence Review-t vagy Jane's Defence Weekly, ezeken a helyeken lehet talán olvasni a tapasztalatokról.

De most látom a wikipedian is van már néhány dolog:
War in Afghanistan (2001–present)
The Polish Land Forces contingent, which is a part of the International Security Assistance Force have been operating 35 KTO Rosomak vehicles (including 5 medivac) in Afganistan since 2007. The APCs were equipped with additional steel-composite armour. In early 2008 a Polish Rosomak serving in Afghanistan (the version with upgraded armour) was attacked by Taliban rebels. The vehicle was hit three times with a RPG-7 missile but it managed to fire back and returned to base without any help required.[7] In June 2008 a Rosomak was attacked by Talibans and was hit in its frontal armour with a RPG. The armour was not penetrated. Rosomaks have also been attacked by mines and improvised explosive devices but no vehicles have been destroyed. The Polish Rosomak is feared by the Talibans who call it "The Green Devil" and according to some inteligence raports, they tend to cancel their attacks when AMV Rosomak is present.[1]

smalladam írta...

igen, ezt a szöveget láttam, bár a vége kissé marketing-ízűnek tűnik. lehet ilyen, hogy a tálib harcosok vacsi, meg esti ima után körbeülnek, megtömik a vizipiát és megvitatják, hogy akkor rozsomákra többet nem lőnek?:)

wape írta...

Hááát hivatkozták. Ez a szép az angolszász írásban. Lengyelek írták, úgy látom újságírók :)

Névtelen írta...

Még annyi kiegészítés a lengyel "nyomuláshoz" hogy 2009 áprilisától ők veszik át a magyaroktól a kabuli repteret.

Üdv Flashbang

Trau írta...

Napsugarast!

Van, aki olvassa ezt a blogot es a Jane's forrasait - sok mas forras mellett.
Csak egy halk megjegyzes... ;)


Udv!

Trau

nick grabowski írta...

Mai hír: 2013-ig kivonják a jelenleg Ghazniban tartózkodó mintegy 2600 lengyel katonát, akiknek számát először 1800-2000 főre csökkentik. PRT viszont marad, oda civil létszám-bővítést terveznek.

Cikk itt