hétfő, április 21, 2008

Öszvérek a hadviselésben és újdonságok az al-Kaidáról

A lengyelek végül is koncentrálták erőiket, amelyek már 1500 fő fölött vannak. Tartományuk Ghazni lett, talán akkor létrehoznak itt egy PRT? Vagy van már itt egy amerikai? Megkellene nézzem valahol. A lengyel vállalások eddig szét voltak szórva több tartományban és részben Ghazniban. Ja, március 30-án írtam először róla, hogy a lengyelek felvetették az csapatok koncentrálásának lehetőségét.

Ez egy aranyos kanadai cikk, arról, hogy kanadai műszakisok (utászok) vettek egy öszvért maguknak, amivel megkönnyítették a járörőzést a kandahári tábor körül. Úgy értem a katonák összeálltak, összedobták a pénzt, megvették, beállították a táborba, eteteik, itatják stb. Minden rosszindulat nélkül egy pillanatra elképzeltem, hogy ha magyar katonáknak jutna eszébe ilyen újító gondolat. Nem a példáról van szó, hanem a gondolkodásmódról.

Vajon meg lehetne egy ilyen dolgot oldani a magyar táborban, oly módon (és ez a lényeg), hogy utána írhasson róla a sajtó? Hogy vajon a magyar bürokráciának, jogi osztályoknak, KÖJÁL-nak (vagy ANTSZ), főállatorvosnak, APEHnek (adóbevallásba egy fél öszvér), logisztikának (egy öszvér ellátmánya), szemétgazdálkodásnak (kaja maradványokkal etetni az öszvért), hogy sikerülnek törvényes keretek között kezelni egy ilyen újító szándékot az első sokk után. Mert biztos sokkott kapnának.

És hogy végre szóba kerültek az öszvérek, végre belinkelhetem az egyik kedvenc Afganisztánnal kapcsolatos tanulmányomat. Egyszerűen imádom, hogy voltak akik ennyire elmebajosak voltak (pozitív értelemben) és ilyen dolgokat kutattak.

A híres Afganisztán-kutató Lester W. Grau követte el az alábbi tanulmányt: Ground Combat at High Altitude. Biztos nem sokan olvasták mielőtt elindultak az afgán hegyekbe :)

Ilyenek vannak benne: Short, wiry soldiers are preferred to tall, muscular soldiers. Selected soldiers should have above-average intelligence to allow them to more-readily adapt to the trying terrain. Annyira birom ezt az embert.


És itt jönnek az öszvérek: Despite attempted technology fixes, the mule is the most efficient way of moving material in the high mountains. Mules require care, attention, and training. Armies with experience in high mountains maintain trained mules and muleteers. Even mules cannot reach the higher elevations, and porters must haul the supplies forward. Hehe

És hogy mi kell egy század könnyülövészneksözvérekben számolva?

Végül még egy al-Kaidás újdonság. Általában kevés újat írnak a szervezetről, legtöbben csak a régi dolgokat böfögik fel újra (ugye itt a hivatkozások, a megbízhatóság az, ami mindíg problémás). Ebben a problémás halászatban a L. A. Timesnak volt egy érdekes cikke, ami az al-Kaida belső struktúrájára vet némi fényt. Magam még nem gondolkodtam rajta, de alapból valami laza struktúrát feltételeztem volna. Az alapgubanc ott van, hogy ha bin Ladennek tényleg 300.000.000 dollárja volt (vagy csak kevesebb) és abból finanszírozta az elején a saját szervezetét, akkor sokan lehettek, akik csak a pénzre utaztak, vagy megpróbálták lenyúlni valahogy stb.

Miutáne egy terrorszervezet finanszírozása rengeted bizonytalansági tényezővel jár (úgy vélem ez a kijelentés megállja a helyét), eleve gyanús alakok kerülhetnek a képbe, a hírszerző szervezetek folyamatosan próbálkozhatnak (nem csak az USA-ra gondoljunk, pl India, szaúdiak, Egyiptom), a szervezet alapból a decentralizáltságra törekszik, szóval renegeted olyan körülmény eleve adott, amely bátorít a "pénzügyi fegyelmezettlenségre".

Tudtommal ezt a gondolatmenetet még nem játszotta le senki, nyilvánosan legalábbis, igaz nem is olvastam mindent. A mainstream szakértők legalábbis biztos nem. Ebből a gondolatmenetből indulva érdekes a L. A. Times cikke, amely most nyilvánosságra hozott dokuk alapján látott bele, néhány belső levelezésbe.

Letolás Mohamed Ateftől (A-K military chief): "I was very upset by what you did," Atef wrote. "I obtained 75,000 rupees for you and your family's trip to Egypt. I learned that you did not submit the voucher to the accountant, and that you made reservations for 40,000 rupees and kept the remainder claiming you have a right to do so. . . . Also with respect to the air-conditioning unit, . . . furniture used by brothers in Al Qaeda is not considered private property. . . . I would like to remind you and myself of the punishment for any violation."

Ugye milyen érdekes, hogy még itt is megjelennek a piszlicsáré ügyek. Miközben a forradalmárok a nagy csapás megtervezésén és végrehajtásán fáradoznak, valakinek a gyenge emberei jellemekkel kell foglalkoznia.

Közben rájöttem, hogy a cikk egy nagyobb projekt új anyagaira reflektál. Ez a CTC Harmony Projekt-je, amely az összeszedett al-Kaidás anyagokból próbál meg valamit kihozni, és amit lehet aztán nyilvánosságra is hoznak belőle. Mind a dokumentumokat, mind a következtetéseket. Az eddig publikációk a mostanival együtt itt vannak.

A legfrissebb összeállítás címe:Cracks in the Foundation: Leadership Schisms in al-Qa’ida from 1989-2006.

Beleolvastam. Júj, nagyon jó. Kb. 78 oldal, pre-talib, talib és poszt-talib időszakra osztva, benne a személyi konfliktusok sokaságával.

Az ember lassan demisztifikálja ezt a szervezetet is. Persze ott van mindíg az érzés, hogy mi van, ha ez csak amerikai manipuláció, de ilyenkor mindíg eszembe jut, hogy a cikkek nem új dolkokat állítank, hanem újdonságokat a már megismert feltárt keretben, amit meg tudományos szakemberek és újságírók raktak össze. Ez a lényege a tudományos kutatásnak, az egymásra épülés, az egymáshoz kötődés. Ezek is passzolniuk kell a nagy puzzle-ba. Meg végül is ott vannak a eredeti dokuk is, annak aki tud arabul.

Nincsenek megjegyzések: