szombat, április 05, 2008

Magyar PRT-ról a NATO csúcs kapcsán

Nos a NATO csúcson történt Gyurcsány-Karzai találkozóval, majd az afgán államfő bp-i látogatásával végül sikerült beverekedni magunkat a nemzetközi hírhálózatok hírei közé. A cikkek nem túl informatívak, kettőt találtam: ezt itt egy fokkal jobb, ez még annyira se.

Bukarest egyéb újdonságait most kihagyom, ami Afganisztánal kapcsolatos az gyakorlatilag a csökkentett francia "felajánlás" lett hétszáz fővel. A többiek nem tartogattak ide semmi különöset.

Tálas Péternek és az SVKHnak van egy hírlevele, amit nem találok fent a neten, ebben összefoglalja a magyar felajanlásokat: 2008 októberétől magyar katonák veszik át a kabuli reptér működtetését, s az év végéig egy különleges műveleti csoport kiküldését is tervezi. Emellett tárgyalásokat folytat Németországgal az afgán nemzeti hadsereg egyik, várhatóan 2009-ben északra (a magyar PRT közelébe) települő egységének napi működésében részt vevő ún. különleges műveleti és tanácsadói, kiképzést segítő csoport (OMLT) telepítéséről. 2009-től napirenden van egy további OMLT felállítása a déli régióban, Hollandiával együttműködve. Plusz fejlesztés 500 millióért és 125 HM CIMIC pénz.

Marton Peti hívta fel a figyelmem, valószínűleg kimaradt, hogy felajánlottunk két MI-24-es és MI-8-as (vagy 17-es helikoptert is). Nekem rémlik, de nem ugrott be, mikor a tanulmányt olvastam.

Lássuk miket lehet tudni a magyar NGOk-rol. A baptisták feltettek egy nagyon szűk hírt a bábanőképzésükről:
Kis szobából klinikailag korszerű oktatóközpontig eljutni mérföldkő a bábaképzés történetében. Többek között ezért jelentős esemény, hogy a Baptista Szeretetszolgálat Baghlan tartomány székhelyén, Pol-e Khumriban április 2-án hivatalosan, más segélyszervezetekkel együtt átadja ezt a speciális intézményt. Vencel Zoltán a megnyitón előadást tart a képzés folyamatáról és jelentőségéről, mely este a nemzeti tv-ben lesz látható. Itt van egy kép az átadásról. Egyébként mi az a nemzeti TV?

Meg kell mondjam az első dolog, ami eszembe jutott erről a kis hírről, hogy az NGO általában mindíg panaszkodnak, hogy nem nagyon érdekli az embereket, amit ők csinálnak, a magyarok érdektelenek stb. Én már rég óta mindíg a médiát hibáztatom első sorban, tudom ezt onnan mindenki vitatja, de most nem ez a lényeg, hanem az hogy az NGO-k is megérik a pénzüket, mikor egy ilyen rövid hírrel elintézik.

Nem igaz, hogy ennyi történt az elmúlt másfél évben? (még talán volt egy interjú fent Venczel Zoltánnal korábban). Valami sztori a nőkről? Fénykép az épületről, költségek? Info, hogy mióta, meddig, hányan, stb? Őket se érdekli?

A Ökumenikusok tegnap adtak ki hírt a saját tevékenységükről a weboldalukon. Az se sokkal jobb, de legalább egy kicsit informativabb, vannak benne összegek, meg egy kis visszatekintés. A lényeg: A fejlesztő program jelentős része az oktatás-fejlesztési tevékenység, melynek keretében március 13-án átadta a 900 diák számára Gaw Sawaranban épített iskolát, március 31-én átadta a Baghlan-i Tanárképző Főiskola Info Centurmának elkészült új épületszárnyát, melyet számítógép hálózattal is felszerelt a Segélyszervezet, április 2-án pedig egy újabb, a karadaka-i iskola alapkőletétele is megtörtént.

Az ő fotójukon rajta van Tölli István, a PRT politikai tanácsadója, a Baptistákén nincs.

Valamit találtam a Gyarmati István vezette ICDTnél is. Nem is tudom van-e magyar neve. Annak idején azért lett létrehozva, hogy a magyar és kelet-európai átmenet tanulságait megosszuk más autoriter vagy onnan átalakuló rendszerekkel. A nevezett doku az ICDT Work Plan for 2008 címet viseli. A cím: Development of Municipal Governance in Baghlan Province, Afghanistan, az első mondat: The goal of this project is to improve municipal governance in Pol-e Khumri, a major urban center in Baghlan province. Az utolsó mondat: The total budget of this project is 234,000 USD and currently we are seeking for donor/s./.

Az idei 500 milliós keretre még nem írták ki a pályázatokat, és valószínűnek tűnik innen, hogy az ICDT is indulni fog. Tekintve, hogy milyen jelentős szervezetről van szó, szerintem ott lesznek most már ők is a másik két NGO mellett. Bár érdekes lenne tudni, hogyan, kivel akarjak megcsinálni a programjukat, mert szakemberekről azért hiány van itthon. Talán egy helyi NGO-val próbálkoznak?

És akkor nem hagyom ki a katonákat sem, róluk is ritkán szólnak. Itt van egy hír vetélkedőről, ki-mit-tudról. Ez jó, ilyeneket szervezni szerintem jó gondolat, nem klasszikus katonai munka, de nem baj. Minél sokoldalúbb a katona annál jobb. De persze a legjobb vetélkedőben, hogy van interakció és az afgánok is tanulnak magukról, van valami programjuk stb.

Nincsenek megjegyzések: