csütörtök, december 07, 2006

The Iraq Study Group Report full text

Biztos a magyar újságok is írtak már sokat az Iraq Study Group készülő jelentéséről. Ez az alkalmi, Baker volt külügyér által vezetett, politikusokból álló csoport az, amely feladatul kapta, hogy egyszer már nézzenek alaposan körül Irak ügyében és lehetséges policy javaslatokkal álljanak elő. Az elmúlt hetekben már folyt a szivárogtatás, de most végre megjelent a tanulmány is The Iraq Study Group Report címen. Hogy mit javasolnak, ahhoz el kell olvasni a tanulmányt. Amit legtöbbször kiemelnek a 79 konkrétan megfogalmazott javaslatból:
- US csapatok rövid távú növelése, majd 2008-tól lassú kivonása.
- Komoly érdemi párbeszéd Iránnal és Szíriával Irak kapcsán. Megjegyzem ez akár az egész közel-keletet újra rendezhetné és igazán hosszú távú eredményei lennének, de kevéssé tűnik valószínűnek. Mindkét oldalon sok ellensége van.
A Foreign Affairsben ugyan most jelent meg egy tanulmány (hozzánk most jutott el a november-decemberi szám, de már a 2007-es jan-feb szám is megjelent) The Syrian Solution címmel Volker Perthes tollából. Híres német Szíria kutatóról van szó, aki csak annyit mond:
Western leaders should indeed take this opportunity to reengage Damascus, recognizing that Syria is a major player that can be ignored only at the risk of continuing turmoil. By taking into account legitimate Syrian interests, they could persuade Assad to work constructively with the Lebanese government and with international efforts to stabilize Lebanon, withdraw support from forces trying to undermine an Israeli-Palestinian settlement, and prepare his own country for diplomatic reengagement and eventual peace with Israel. All this would also separate Syria's agenda in the Arab-Israeli conflict from that of Iran.
Nekem meg az derült ki, hogy azért pl. Szíriát talán jobban be lehetne mozgatni egy párbeszédre, de akkor már nem csak Irak kellene hogy téma legyen hanem a Golán-fennsík kérdése (és mögötte az Izraellel való viszony) is. Ezzel biztos rá lehetne venni Bashar al-Asszadot, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.
Visszatérve a The Iraq Study Group Reporthoz én arra hívnám fel az olvasók figyelmét, hogy kik és hogyan írták. Ehhez a tanulmány végén kapunk egy kis segítséget, ha megnézzük kivel konzultáltak a csoport politikusai (mondanám, hogy szakpolitikusai, de nálunk ez olyan „pejoratív”. Mert az ért valamihez, kivéve politikusra jellemző értelmetlen egymás izélgetéséhez. De Amerikában - nyugaton - lehet valaki kiváló debattőr és értő külpolitikus. Nálunk meg mindenki csak középszerű debattőr (persze egy-két kivétel akad mindenhol) jó nem panaszkodom, van 30 év lemaradásunk).
Na de a lényeg, amitől bízhatunk legalább a jelentésben leírt adatokban, az a sok kutató és szakértő, akiknek munkásságát nem a tévé nyilatkozatok, hanem a publikációik bizonyítják. Irak szakértők, közel-kelet szakértők és egyéb szakértők. Én csak az előbbi két kategóriát ismertem meg.

Nincsenek megjegyzések: