kedd, május 30, 2023

Dán védelmi tervezés és segély Ukrajnának

 Dániában olyan rendszer van, hogy a parlamenti pártok 4 évre előre közösen fogadnak el tervez a védelmi tervezésről, kiadásokról költségekről. Ez a hadseregek álma, mert így jól tervezhető és kiszámítható a működés.

Ha jól értem 143 milliárd korona ( 1 korona kb 40 forint) többletet fognak belerakni az elkövetkező 10 évben a haderőbe, 2030 vállalják a ráfordítások GDP 2 százalékára történő emelést. Ezt már a legtöbb ország megtette, vagy beígérte, de dánok nem, úgy látszik vannak annyira jók, hogy megengedhettek maguknak ennyi NATO és amerikai kritikát.

A védelmi kiadások tervezéséről és az Ukrajnának nyújtott segélyekről van külön színes szagos letölthető brossúrájuk https://www.fmn.dk/da/nyheder/2023/regeringen-prasenterer-udspil-til-historisk-forsvarsforlig/

Annak ellenére, hogy a hadseregük nem nagyobb a magyarnál (vagy kisebb?) a világ számos részén jelen tudnak lenni. Na jó persze a pénz is számít, a GDP-ben kevesebb mint a magyar, de reálértékben meg futja belőle 40-50 F-35ösre, meg pár hadihajóra. 



Nincsenek megjegyzések: