vasárnap, július 10, 2022

WSJ tudósítás a tálibokon belüli feszültségekről: Taliban Splits Emerge Over Religion, Power and Girls’ Schools

A Wall Street Journalnak van egy príma tudósítása Afganisztánból, azt mondanám szenzációs. Szenzációs mert árnyalt, és néha hihetetlen képet ad a tálib rendszerről. Pl, hogy a tálib vezetésen belül erős vita és megosztottság van a lányok középfokú oktatásának betiltása kapcsán (sokan támogatják), és hogy az egyik támogatója ennek épp a Hakkani hálózat lenne, amelyik az elmúlt 20 évben az egyik legkeményebben ellenfele volt az afgán kormány létezésének és az USA-nak.

A cikk jó része név nélkül vagy álnéven nyilatkozó alsó vagy középszintű parancsnokok megszólalására épül, tisztára mintha nem Kandahárban, vagy Kabulban lennénk hanem Washingtonban vagy Brüsszelben (abban az értelemben, hogy mindenki hajlandó beszélni, csak név nélkül).

A gazdasági problémák vagy a kormányzásképtelenség előbb utóbb kikezdheti a tálibok népszerűségét. Nem tudom, inkább kérdezzem-e ezt, mint állítsam, mert a legitimáció nem csak a prosperitáson múlik (amiből a 2001 után lakosság többségének egyébként sem sok jutott a vidéki Afganisztánban). Mindegy majd az élet eldönti, de érdekes olvasni – bár láttunk ezt Omár mollával, az előző vezetővel is – hogy a mostani „főmulla” idáig egyszer járt csak Kabulban a fővárosban, egyébként Kandahárban székel, és csak nagyon közvetetten irányít. Mint például a lányok oktatásában ügyében, amikor – a cikkből úgy tűnik – a konszenzus fenntartása érdekében bírálta felül saját minisztereit, akik kicsit előreszaladtak a progresszióban és a lakosság igényeinek figyelembevételével.

És amit elég furcsa olvasni még, az egy névvel nyilatkozó ex tálib középvezető (a mi fogalmaink szerint szerintem inkább egy helyi parancsnok kb. két tucat fegyveressel), aki a vezetés sikertelenségét megelégelve arról lamentál, hogy a nem hallják meg az alulról jövő hangokat a vezetők, akkor még nagy problémák lesznek, és számos egyszerű tálib harcolni fog ellenük (“A lot of mujahedeen have left the Taliban. It should be an alarm for them,” said Sherzad, a 28-year-old former commander of the Haqqani network, a branch of the Taliban, who said he quit because the leadership hasn’t done enough to fix the country’s economy and provide for its members. “If they don’t listen to us, many low-level Taliban will fight against them.”)

A helyi Iszlám Államról köztudott, hogy elégedetlen ex-tálibok alkotják többségében, de így lehet a bukott köztársaság had- és titkosszolgálati erőiből létrejött (szerintem főként pandzsíri és baghlani) NRF erőiben is hamarosan megjelennek azok, akik ellen idáig harcoltak.

Afganisztánban ez simán belefér, csak a nyugati gondolkodás túl szélsőséges ennek beismerésére (Ezt a szélsőséges dolgot nem fordítva szoktuk mondani? 😊

Nincsenek megjegyzések: