szombat, július 16, 2022

Az amerikai vadászgépek aránya a NATO europai országainak légierejében

Egy barátom cikkét lektoráltam és nála is visszatérő állítás volt, hogy az europai NATO tagországok alapvetően F-16ossal, vagy F-35össel repülnek és az amerikai dominancia kész, ahogy van. Tényleg, a hírekben nem nagyon hallani az Rafale-ről vagy a Eurofighterről, gyenge a sajtójuk, nem tolja őket egy nagyhatalom, sem az angol/amerikai média, amit „mindenki” követ.

Gyorsan hát rákerestem, hátha van valami kimutatás a neten. Múltkor mikor gyorsan átfutottam egy adatbázist, 500 Eurofightert/Typhoont számoltam, az nem kevés, azért.

Sokan abban a hitben vannak, hogy az olcsóság jegyében az országok többsége egy típust használ. Tévedés. Kis országok igen, nagy országok nem. Spanyolok, olaszok, németek, britek főleg Eurofightert használnak elfogó/vadász feladatokra és van ahol F-35-öst is. A briteknél a hírek többsége az F-35-ről szól de asszem hét század Typhoon-juk van, aminek a radarmodernizációjára most fognak font milliárdokat költeni.

Na de mit mondanak a számok?

Ez a 2020 novemberi cikk az europai NATO tagországok gépeit vette sorba, papíron 1781 darab van belőlük. Én az egyszerűség kedvéért az összes amerikai és orosz/szovjet típust amerikainak számoltam (mínusz 1 százalék horvát Míg-21-st), ez 48 százalékra jön ki. A Eurofighterekből 415 van, azaz majdnem az egyharmada.



Finnország és Svédország csatlakozásával változni fognak a számok. A finnek valami 6x F-35-öst fognak „hozni”, de durvább lesz, hogy a svédek több mint 100 Gripennel fognak belépni, azaz a Gripenek egy százalékos aránya (24 gép) jelentősen felugrik majd,

2020-ban 57 F-35ös volt az europai légierőkben, ezeknek a száma még bőven növekedni fog, nem csak a finnek miatt, hanem mert a holland, belga(?) norvég, dán, lengyel és a német beszerzések, de talán az olaszok is még folyamatban vannak. Jó, akkor a 2020-as évek második felében, már lehet meghaladja az 50 százalékot az amerikai típusok aránya (hiszen F-16osok jönnek K-Europába)

Nincsenek megjegyzések: