csütörtök, július 07, 2022

Az ukrán tüzérség hatékonyságához két adalék

 https://www.defenceview.in/explained-how-18-ukrainian-howitzers-were-able-to-defeat-72-russian-tanks-and-military-vehicles/?fbclid=IwAR3qzH1lzNlAWEKpPjcO5oQzV4e5vsmljqGL2EK3w9EswQG476JFlhJ5Vyc


Múltkor volt ez az indiai oldal a GPS visszakövetett orosz tüzérségi támadásokkal, amiről „megállapítottuk”, hogy bullshit. Voltak, akik, egyből fakenews, orosz PR oldalnak minősítették. Most mégis meg kell osztanom megint, mert egy olyan témát boncolgat, amit nagyon érdekel, és keveset írnak róla. Most nem tudom milyen minősítést fog kapni a minősítőktől, mert az ukrán tüzérség eredményeit méltatja egy oroszországi orosz (márt ezt is hozzá kell tenni manapság) katonai szakértő magyarázatán keresztül. Ez rakjuk össze.

„Colonel Khodalyonok” a március donyecki átkelési kísérletek során tüzérségi tűzben elvesztett 72 orosz harcjármű kapcsán két okot emel ki az ukránok sikerességre. Meglepő módon az egyik a katonai oktatásra vezethető vissza. Nahát, de szeretem ezeket a megközelítéseket.

Az ezrede szerint a SZU idején hat helyen volt „tüzérségi felsőoktatás” (gyula bácsi remélem kisegít minek kell ezeket fordítani), kettő oroszban, egy grúzban és három ukránban. A szu felbomlása után Ukrajnában tovább folyt a magas szintű tüzérképzés, ez adhat magyarázatot arra, hogy miért tudják átképezni gyorsan most az ukrán tüzéreket a nyugati technikára.

„More than 45% of the losses of tanks and armored vehicles of the Russian Army during the Russo-Ukrainian conflict were caused by Ukrainian artillery.” nem tudom a cikk szerzője, vagy az ezredes szerint, de erre mondja valaki ez orosz fake news 😊

A másik ok, hogy Mr. Khodalyonok szerint az orosz 2S5 Giatcint-Sz 152mm hatótávolsága 28 km, amiből 72 darab van egy orosz tüzér dandárnak, de francia 155 mm-es Caesar hatótávolsága meg 40 km, így tudták az ukránok kiiktatni az orosz tüzérséget. Na ezt már én sem tudom elhinni. Ott voltak már a Caesarok egyáltalán?

Van még egy érdekes gondolat Khodalyonok-tól. Az orosz csöves tüzérség fejlesztését elhanyagolták a Szovjetunióban, mert katonai felsővezetés annyira hitt a 80as években a nukleáris fegyverek és a ballisztikus rakéták mindenhatóságában. Így mennyiség van, de minőség nincs az orosz tüzérségben. Jó ezt eddig is tudtuk.

Még annyit fűznék hozzá, hogy annak a lemaradásnak lehet más okai is voltak, mint erőforrás hiánya, a számítástechnika beköszönte, digitalizáció hiánya a Szovjetunióban.


Nincsenek megjegyzések: