vasárnap, június 25, 2023

Látogatás az NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoportnál (enhanced Vigilance Activity Battle Group – eVA BG HUN)

Szerdán a Magyar Külügyi Intézet gyakornokait az eVA BG-hez vittük tereplátogatásra (magyarul NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoport). Ez a katonai szervezet NATO parancsnokság alatt áll háborúban, vezető nemzete a magyar, egyedüliként az Észtországtól Bulgáriáig húzódó hasonló alakulatokhoz.  Az SLO-HUN-RO-BG egységeket a 2022-es orosz támadás után telepítette a NATO (döntöttek róla a tagországok), a baltiakat 2016-ban, Krímre válaszul.

Vendéglátónk H. őrnagy volt, akit megismertem Afganisztánból, Szlankó Bálint könyvének egyik „főszereplője”, aki az akkor OMLT egyik tagjaként számos éles harcban vett részt a tálibok ellen. A program egy rövid előadásból és egy hosszabb harckocsi simogatásból állt, bár harckocsi nem volt, csak minden más. A zászlóalj harccsoport egy magyar, egy olasz és török századból áll, plusz még egy amerikaiból, de azok nincsenek egyértelműen hozzákötve az EVA BG-hez. De ott vannak és együtt kiképzenek. A törökök Törökországban maradnak, ott folytatják a kiképzést és adják a készenlétet. Ja és vannak még horvátok, akik egy-két támogató képességet adnak





Az olaszok egy hegyivadász századot küldtek, és mint elmesélték ebben az a különleges, hogy ez olyan mint egy minizászlóalj mindennel felszerelve, mert a alapfeladatuk szerint egy-egy századnak egy egy völgyet  kell tudnia tartani az Alpokban. Azaz van saját aknavető tüzérség, tűztámogatásuk (Centurio), JTAC-jük légitámogatás lehívására, felderítőik, és még nem tudom micsoda. Lánctalpas és kerekes technikát is hoztak magukkal és légkondis sátrakat. Beszélgettem a kiállított Centurio legénységével, 5-6 éve katonák, még nem voltak misszióban, talán az egyikük Libanonban, ami kicsit meglepett, mert a NATO-ban az olaszok ezt nagyon tolják.

Az ameriakiak a 101 légideszant hadosztálytól vannak, talán az első zászlóalj van egyik százada van itt, a másik meg Szlovákiában egy hasonló alakulatban. 9 hónap a rotáció. A 101. és a 82, adja rotációban az USAban a gyorsreagálású erőt, hadosztály szinten, 3 napos reakció idővel. Mondja a hadnagy, hogy ilyenkor 300 mérföldnél messzebbre nem mehet sehova autóval. A légideszant miatt, a 101-esek is könnyű technikával voltak jelen, azaz Humveekal, de minden kütyüvel felszerelve, köztük drónnal és egy mini drónnal, Black Nano Hornet-ttel ami tényleg a tenyérben elfér, erdős fás területen szinte láthatatlan. Igaz nagyon érzékeny a szélre.





Nincsenek megjegyzések: