kedd, október 19, 2021

A CIA Team Alpha tagjai Afganisztánban

 Most már mindent értek. Hónapokkal ezelőtt körbepörgött a neten egy fotó, amit egy CIA csoportot mutat Afganisztánból. A Team Alpha másodikként érkezett az országba 2011 szeptemberében vagy októberében de mire a Facebookon ezt megokoskodták, addigra az első lett 😊 Hogy honnan tudtam? Írtam erről a CIA műveletről egy tanulmányt, fent van a neten. De hogyan kerül fel egy fotó a résztvevők arcával? Ez nagyon necces. A múlt héten küldött egy kollégám egy linket egy új könyvről: Toby Harnden: First Casualty: The Untold Story of the CIA Mission to Avenge 9/11. Utánanézve ez a 9/11 20 éves évfordulójára jelent meg, és az ehhez kapcsolódó PR/reklám/publicity keretében több cikk, interjú született a könyvről, és ezekben illusztrációnak jelent meg többek között a fotó is.  


Meg persze az, hogy a Team Alpha tagjai – egy kivétellel – mind nyugdíjasok már és beszélhetnek. A csoport azért vált híressé, mert az első kudarcot (és az első CIA-s veszteséget) ők szenvedték el. Ez még nem tenné híressé őket, de a halál után gyorsan nyilvánosságra is hozták a hatóságok. Mást nem is nagyon tehettek, mert a nemzetközi sajtó ott volt a helyszínen. A könyv attól igazán eredeti, az egyik főszereplő Dave Tyson, 2020-ban ment nyugdíjba és így  már végre beszélhetett, ami ki is derül az egyik könyvrészletből.

Hogy pontosan kiket látunk a fényképen, abban van egy kis zavar: A  szerző szerint az alábbi személyekből állt az Alpha csoport: M. Spann, D. Tyson, Justin Sapp, J.R. Seeger, Alex Hernandez, Scott Spellmeyer, and Andy (gondolom ő van kitakarva, még aktív). Igen, ám de ez csak hét ember, a fotón meg nyolcat látunk :)

Tyson személye egyébként már rég azonosításra került, tudtunk róla alapokat, de az csak most derült ki, hogy 1, a taskenti nagykövetségen dolgozott fedésben és valszeg onnan csatlakozott a csoporthoz, és 2, nyelvész (üzbég) és akadémiai háttérrel csak öt évvel korábban csatlakozott a CIA-hez. A fotón is látszik, hogy az övé nem az a klasszikus hírszerzői karrier, hogy mint Michael Spanné, vagy a csoportot vezető J.R. Seegeré. Mondjuk a Team Jawbreaker történetéből tudjuk, hogy ott sem mindenki elit harcos volt (sőt gyanítom egyik sem), mert ott is mindenhez kellett érteni, legfőképpen az emberekhez.


4 megjegyzés:

DeeJay írta...

Érdekes, hogy lengyel AK-kal szerelték fel őket, de gondolom azt a lőszert használták, amit találtak, meg amit az afgánoktól kaptak.

Segito6 írta...

Vagy ahogy tudtak

apravetz írta...

Nem néztem meg tüzetesen, de első blikkre CIA/Romarm AK szerintem.
7,62x39 M43 lőszert pedig a vietnami háború óta gyártanak az államokban is jelöletlen, vagy épp keleti blokkos hüvelyes kivitelben, kifejezetten black ops feladatok miatt. De akár a nemzetközi piacon is beszereznek bármit, hiszen nem tétel, max a logisztika. Valószínűleg vittek valamennyit, de pont azért választották az 5,56 helyett, hogy helyi forrásából is hozzájussanak.

DeeJay írta...

Bár a WASR-10-hez is hasonlít, az előágy és a gázport formája miatt ez inkább szerintem KBK AKM a KBK wz.88 Tantal válltámaszával. Biztos nem sima Tantal, mert hiányzik róla a Tantal tűzváltókarja (Tantalnál ez nem a biztosító része, hanem a másik oldalon külön kar). Valószínűleg azért nem Tantal, mert nem akarták magukat a 5,45x39-es lőszerrel szivatni, hanem a 7,62x39-et akarták, hogy ne kelljen lőszerrel külön ellátni őket, hanem kapjanak az Afgánoktól (szerintem a logisztika pont probléma), de a helikopterben jól jött a behajtható válltámasz a Tantálról. A válltámasz azért majdnem biztos, hogy lengyel, mert a felülre hátul behegesztett távtartó ferde, míg a románon vizszintes.