csütörtök, december 08, 2022

B-2 bemutató: hogyan mutass valamit úgy hogy ne mutassd meg

Nem akartam írni az új csúcsszuper (6 generációs!) amerikai bombázó bemutatásáról, mert hiába nyomták a PR-t, valójában alig lehetett valamit megtudni az új gépről. Külsőre mint a B-2-es, ami meg belül van, a lényeg, azt meg nem látni.

Most, azért teszek kivételt, mert az egyik amerikai szakoldal végül is írt egy cikket, hogy mennyire vigyáztak arra a bemutatón, hogy nehogy több látszódjon az "éhes" szemeknek, mint amennyit szerettek volna megmutatni. A dilemma, hogy egyszerre kell izgalmasan, minél nagyobb hírverést csinálni, de közben meg a titkokat titokban tartani.

Szóval, minden fényképezésre alkalmas eszközt le kellett adni a vendégeknek. A sajtófotosoknak szigorúan meghatározták, hogy honnan (egy pulpitusról, kb 90 cm), egy 1,8as statívról (6 láb), 50 mm-es objektívnél nem nagyobb fokusztávolságú objektívvel fotózhattak csak. Így se az alját se a tetejét nem lehetett fotózni. Akinek bármi is eltért, arra egyből rászóltak.

Ja, és a bemutató naplemente után kezdődött egy zárt hangárban és gépet csak akkor mutatták be, amikor már teljesen sötét volt kint. Kevés mesterséges fény és egy kis mű köd segített a részleteket a homályban tartani 

 

Nincsenek megjegyzések: