szerda, augusztus 24, 2022

David Mansfield a tálibok kábítószertermelési tilalma 2000-ben

 A tálibok áprilisban betiltották az mákgubó termesztést, most az egy éves uralmuk kapcsán visszatérő téma lett. A napokban vitatkoztam valakivel, hogy az előző uralmuk alatt mikor és miért tiltották be a termelést. Az akkor és a mostani tiltás is azt mutatja, hogy a tálibok sem egybitesek, rájuk is vannak hatással dolgok, nekik is manőverezniük kell a politikai térben és tekintettel lenni az emberekre, akik felett uralkodnak.

Miért tiltották be 2000-ben a kábszertermelést? Alapvetően két narratíva van. A túltermelés miatt lementek az árak, és a kereskedők késztették őket erre, a másik verzió szerint a nemzetközi elismerés érdekében akartak bizonyítani a nemzetközi közösség felé. Igen, ők 2000-ben valami olyat csináltak, amire nem volt példa előtte és azóta sem: szinte az egész országban érvényesíteni tudták az akaratukat, erőszak alkalmazása nélkül.

Az alábbi tanulmányban szerző, David Mansfield vizsgálja az okokat, ó már akkor is és még most is ezzel a témával foglalkozik (Afganisztán+drogtermelés), hogy mi és miért történt. Aki bátor, Mansfieldet követheti a twitteren is, Pazar dolgokat szokott megosztani (persze itt a pazart az én fogalmaim szerint érteni 😊)

Emitt a bevezetője a tanulmánynak, amely az összegzi, hogy mire is számíthatnak a bátrak:

Ez a fejezet a tálibok kábítószer tilalma előtt, alatt és utána végzett terepmunkán alapszik. Négy szakaszra és egy következtetésre tagolódik. Az első szakasz a nemzetközi politikai kontextust tárja fel, amely befolyásolta a tálib vezetés döntését az ópium betiltásáról, a tiltást a rezsim által képviselt nemzetközi elismerés megszerzésére irányuló szélesebb körű erőfeszítések közé helyezi. A második szakasz azt vizsgálja, hogy  a tálibok hogyan használták az ópium betiltásának a vidéki lakosságra gyakorolt hatását a nemzetközi közösség fejlesztési támogatásának elnyerése érdekében… A harmadik szakasz az államhatalomról alkotott képet vizsgálja, amelyet a tálibok az ópiumtilalom végrehajtása révén igyekeztek sugározni és azt, hogy ezt a nemzetközi közösség hogyan érzékelte a későbbiekben, amikor a rezsim nem lépett fel az ópiumkereskedelem ellen. A negyedik szakasz, a belpolitikai környezetet vizsgálja, és rávilágít az ópiumtilalom törékenységére, különösen az ország távolabbi részein, ahol a tálib rezsim hatalma is megkérdőjeleződött.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) - ja, ja de bele kellett nyúlnom párszor

Nincsenek megjegyzések: