szerda, december 30, 2020

A CIA Afganisztánban 2001 szeptember és novembere között

Írtam egy hosszú tanulmányt az CIA afganisztáni tevékenységéről kb. 2001 novemberéig (persze csak arról, ami már megismerhető). Az apropót a Horse soldiers/12 Strong (magyarul "12 katona") film egyik jelenete adta, amiben felbukkan egy CIA-s karakter, és akiről azt gondoltam, megpróbálom kinyomozni a személyazonosságát (sikerült, ha nem akarod végig olvasni mind a 20 oldalt).

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után kb egy héten belül a CIA beküldte az első csoportját és három millió dollárt kp-ben Afganisztánba. A csoport vezetője egy épp nyugdíjazott középvezető volt, aki műveleti tisztként a megelőző 15-20 évet a régióval töltötte. ­­­­Utánuk érkezett Észak-Afganisztánba a következő CIA csoport, akik felvillannak a filmbe.

Sok tanulsága van a 2001-es bevetésnek, az egyik ami most eszembe jut, hogy bár az amerikai különleges műveleti katonák nagyon rugalmasak és adaptívak, de néha a CIA még ebben is lehagyja őket. Az első ODA egység csak majdnem egy hónappal jutott be a hírszerzők után, mert ennyi időbe tartott kiépíteni a MEDEVAC képességet. Márpedig enélkül még SOF katona se vághat neki

Most újraolvastam a tanulmányom és még mindig nagyon érdekesnek találom. Lehet posztolgatnom kellene belőle rendszeresen 😊. Itt van egy:

„Schroen csoportja a Jawbreaker elnevezést kapta, utalva egy apró szakmai rivalizálásra a CIA két részlege között.30 A csoport tagjai megérkezésüket követően megkezdték az információk gyűjtését Kabulról és a főváros környéki frontvonalakról, a tálibok állásairól, vezetési rendszeréről és a velük szembenálló erők helyzetéről, felkészültségéről. Schroen a nála lévő 3 millió dollárból megkezdte a tálib ellenes hadurak támogatását. Mohamed Fahim tábornok – Ahmed Sah Maszúd utóda – 1,7 millió dollárt kapott az első találkozásukkor, amelyből 750 ezret arra szántak, hogy a tábornok milíciája felkészüljön a harcokra. 250 ezret a helyi lakosság támogatására szántak humanitárius segélyként. 250 ezret Fahim egy tábornoka kapott (erről részletesen később), míg 450 ezer dollárt Fahim hírszerzési főnöke kapott saját műveleteinek támogatására, valamint a bizonytalankodó tálib vezetők megvásárlására.31 A csoportot nem kísérte katonai erő vagy különleges műveleti csoport, mivel az afganisztáni katonai műveletekért felelős Központi Parancsnokság (CENTCOM) ekkor még nem tudta biztosítani a saját szabályzói értelmében a kötelező MEDEVAC képességet. Az első különleges műveleti egység, az ODA-555 csak október 17-én csatlakozott a hírszerző tisztekhez.32”

 

 

A tanulmány  221-242 oldalakon van

https://www.hamvasintezet.hu/wp-content/uploads/2020/12/HAMVAS_2020_2.pdf

1 megjegyzés:

Roliyan Nazoma írta...

Chord Lagu terlengkap dan terpopuler