kedd, július 19, 2011

Líbia felkelők nyomulása

Van abban valami véletlen, ha két magyar napilap ugyanaznap közöl interjút a líbia magyar nagykövettel? Ritkák az ilyen interjúk a magyar sajtóban, de hogy egy napra essen a kettő, az még ritkább. Ez nem baj persze, csak ilyenkor már hajlamos vagyok profi kommunikátorok kezét látni a dologban. Ez a tudatosság meglepne, de még jobban örülnék neki.

OK. Mit történt? A hétvégi Magyar Nemzetben is volt egy interjú tehát a Marton Béla nagykövettel Tripoliból. Csak hát az MNO nem rakja fel a netre, ennyi a hátránya.

A interjú mellett volt egy MTI hír is, ami az előző poszt írásakor elkerülte a figyelmemet. Múltkor azt írtam, hogy Isztambulban valami NATO találkozó lehetett, ahol Clinton asszony bejelentette, hogy az USA elismeri a felkelőket.

Elolvasva a Nemzetet (ez egy MTI hírm itt is ott is ugyanaz) is világosabb lett valahogy: nem csak az USA, hanem a nemzetközi összekötő csoport (International Contact Group) ismerte el. Ebben a csoportban sok ország van, EU-s és arab is. A lényeg, mint múltkor is írtam, a befagyasztott Kaddhafi pénzek átutalása lehet.

A pénzeknél maradva, most olvasom, hogy a felkelők Brega városban vannak, amely az egyik fontos olajfinomító és kikötő. Állítólag 3000 kormánykatona védi, meglátjuk kitartanak-e. Nyilvánvaló, ha elesik a város, az egy újabb szög lesz Kaddhafi koporsójában.

Közben már vannak képek a líbiai szabad légierőről is. Van legalább két Mig-21bis-ük, egy Mig-21UM kétüléses. Ezekkel már repültek és most képek érkeztek arról is, hogy Bae 146-os civil repülőgép szált le egy alkalmi reptéren Tripolitól délre egy sima 2X1 sávos főúton. Ez a sztori és a fénykép is David Cenciotti blogján keresztül jött.


A szerzőnek kérdése egyébként jogos, hogy most akkor a NATO repüléstilalmi tevékenysége mindkét félre vonatkozik, vagy csak a Kaddhafi erőkre. Elvileg mindkettőre, de hát a gyakorlat más mutat. Egyébként úgy hallottam, a tengeri blokáddal is ez a helyzet.

Jaaa és még egy cikk. Marton Peti talált egy érdekes Economist cikket a francia hadsereg, a francia elnök szempontairól. A lényeg (nekem) a francia fegyveres erők három háborúban teszik oda magukat (Elefántcsontpart, Afganisztán, Líbia) és ez sok nekik. Líbiáról konkrétan ott van Péter fordítása.

Nincsenek megjegyzések: