péntek, október 08, 2010

Viktor Bout a "halál kereskedője"

Azóta szemezem ezzel a fegyvercsempésszel, mióta olvastam, hogy még a régi Tálibánt ( a 2001 előttit) is részben ő látta el fegyverekkel. A kilencvenes évek nemzetközi és poszt-szovjet káoszának egyik illusztris személyisége, aki a képes volt kielégíteni a fegyverek iránt megnövekedett igényt a harmadik világban.

Most hogy Bout élete újabb fordulatot készül venni, a Spiegel csinált róla egy jó hosszú anyagot Trapping the Lord of War címmel.

Bout Dusanbéba született szláv (valszeg orosz) szülők gyermekeként, majd a Military Institute of Foreign Languages-ben tanult Moszkvában, állítólag a - és mivel később katonai tolmácsként is dolgozott valószínű - hogy a katonai hírszerzés tagja volt, vagy dolgozott velük.

A Spiegel szerint a portugál volt a kedvence, Mozambikban és Angolában sok időt töltött katonai tolmácsként. Mindkét országban polgárháború dúlt, egyik oldalon a keleti támogatással működő erőkkel és fegyverekkel. 1991-ben alezredesként szerelt le.

A kezdetek mindig homályosak, Bout három régi Antonov megvásárlásával indult (honnan volt rá pénze) és a raktárban álló fegyvereket szállított konfliktus zónákba (ez a része hihetőbb, hogy tudott fegyvereket szerezni). Lehet, hogy fedővállalatnak indult, vagy a hírszerzés akart keresni egy kis pénzt?

1993-ban az Egyesült Arab Emirátusokba tette át székhelyét. Légitársaságokat alapított, pilótái pedig a legelveszettebb helyeken is leszálltak Afrikában.

Valószínűleg ez az emirátusi kapcsolat sokat segített Boutnak abban, hogy a tálibokkal és/vagy pakisztáni titkosszolgálattal hamar kapcsolatba került és fegyvert kezdett szállítani Afganisztánban. Az emirátusok egy fekete lyuk Afganisztán relációban. 1998 után 3 ország ismerte le a tálibok iszlám államát. Szaúd-Arábia, Pakisztán és az UAE. Az első kettő érthető, de a harmadik?

Az világos, hogy az UAE a világ, de a Közel-Kelet legnagyobb legális és illegális pénzügyi központja, a csempészet központja, egyaránt közel van Pakisztánhoz, Indiához, Iránhoz, Egyiptomhoz, Afrika szarvához. Az afgán és pakisztáni politikai és gazdasági elit kb. 80 százaléka idejár emigrációba vagy nyaralni.

De vissza Bouthoz. A Spiegel szerint 2001 előtt bin Laden után a második volt a most wanted listán. Karrierje a még a 2001/9/11 utáni időszakban felvirágzott egy kis időre, Irakban az amerikai légierő is megbízásokat adott az egyik cégének. De szép.

Eközben a FBI próbálta lépre csalni, ami végül Bangkokban sikerült. Azóta ott ül, az amerikai kormány meg próbálja kiadatni a thai kormánnyal mostanság. Ezért írok én is és a Spiegel.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy apróság: nem az FBI kapta el Bout-ot, hanem a DEA.

Illetve egy érdekesség a cikkből:
"Back in Moscow, Bout was discharged from the military in 1991, with the rank of lieutenant colonel. When the Soviet Union collapsed soon afterwards, an entire world fell apart for many in the military. But Bout, in his mid-20s by then, astutely saw the unfolding chaos as an opportunity."

Nos valamit tudhatott az ember, ha már a 20-as életéveinek közepén alezredesként szerelik le.

Üdv.:

J.

wape írta...

Igaz, köszi
Péter