csütörtök, április 17, 2008

Balul sikerült kalózakció Szomáliában

Ez elmúlt hetekben lehetett hallani arról a francia yachtról, amelyet szomáliai kalózok raboltak Jemen partjainál.

A vitorlást követte a francia haditengerészet egészen a szomáliai partokig, ott aztán valakik megegyeztek (a tulajdonosok?) a kalózokkal, akik elengedték a hajót és legénségét. ennyi volt a hír idáig. Így nézett ki a Ponant nevű hajó:
Innen van a kép, meg egy kis hír a hajóról és általánosságokról.

Most meg egy észrevétlen kis hírben azt olvasom a nol-on:
Párizsban várja kihallgatását és bíróság elé állítását az a hat szomáliai férfi, aki a múlt héten túszul ejtette a Ponant nevű francia luxushajó személyzetét. A túszokat kétmillió dolláros váltságdíj kifizetése után szabadon engedték a kalózok, akiknek egy csoportját azután a francia kommandósok menekülés közben Szomáliában elfogták.

Nem is a kétmillión kaptam fel a fejem hanem ezen a mondaton: (a kalózok) egy csoportját azután a francia kommandósok menekülés közben Szomáliában elfogták. Ez lehet minden kommandós álma. Tiszta, erkölcsileg igazságos és ráadásul veszélyes bevetés ott, ahol szegény amerikaiak egyszer már ráfaragtak. Jó, talán nem egy belvárosi részből kellett kiemelni ezt a hat figurát, hanem valami elhagyatott tengerparton, vagy a belföld felé síkvidéki területen, de hát azért ez is bátor dolog lehetett. Kíváncsi vagyok mennyit kell várni, hogy e francia kommandósok rajtaütéséről többet halljunk.

Hoppá és mit találtam még. Video bejátszás a a francia kommandósok helikopteres rajtaütéséről. Hogy rá éreztem!


Érdekes, hogy el kezd keresni az ember és még mennyi mindent talál. Itt a Hetek magazine egy cikke magyarul, amiben jól le van írva, hogy vonultak fel a francia műveleti egységek. Egy Transall felszállt velük Kelet-Afrikából, ledobta őket a tengerbe, onnan felszedte őket egy hadihajó amely a vitorlás nyomában volt.

A helikopteres kommandós akciót meg a Jeanne D'Arc helikopterhordozóról inditották, mert gondolom ott volt elegendő hely ennyi helikopternek. A videobejátszásban is ezt a hajót mutatják.


Itt a globasecurity.org oldalán még van pár adat a hajóról.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jeanne d'Arc.

A Jean férfinév, a Jeanne a női.